KP-DG, Kocioł Podlasie dolno-górne spalanie
Kocioł ten należy do urządzeń z dolno-górnym spalaniem paliw stałych. Dzięki zastosowaniu trzech lamel wodnych usytuowanych w pionie, wymuszono labiryntowy obieg spalin. Przekłada się to na dłuższą drogę oddawania ciepła, co powoduje, że kocioł ten jest maksymalnie wydajny energetycznie, przy wykorzystaniu naturalnego ciągu spalin.
Straty cieplne do otoczenia ogranicza płaszcz izolacyjny wykonany z kaset blaszanych wyłożonych wełną mineralną. Bardzo duża komora zasypowa oraz ruchome ruszta sprawiają, że obsługa jest bardzo prosta.
Zalety:
- bardzo duża komora zasypowa
- ruchome ruszta
- różnorodność spalania paliw stałych
- solidne wykonanie, korpus o grubości 6 mm wykonany z atestowanej blachy kotłowej z Huty Sędzimir
- łatwość czyszczenia
- niezawodność
- współpraca z podgrzewaczem ciepłej wody użytkowej
- ukośne drzwiczki ułatwiające załadunek opału
- 36 miesięcy gwarancji na kocioł i sterowanie, 24 miesiące na nadmuch
Paliwo:
- węgiel kamienny
- drewno
- mieszanka węgla z miałem
Podstawowe dane techniczne kotła:
parametr | jednostka | KP-DG | |||||
powierzchnia grzewcza | m2 | 1,0 | 1,2 | 1,5 | 1,8 | 2,0 | 2,5 |
znamionowa moc cieplna | kW | 12 | 14 | 18 | 21 | 24 | 29 |
max. temp. wody w kotle | oC | 95 | |||||
szer./dł./wys. | mm | 450/785/870 | 450/790/870 | 450/830/870 | 450/830/870 | 450/910/870 | 450/970/870 |
masa kotła | kg | 230 | 240 | 260 | 280 | 320 | 350 |
zakres powierchni ogrzewanej | m2 | 90 | 100 | 120 | 150 | 180 | 220 |
Do pobrania:
ulotka Kocioł Podlasie dolno-górne spalanie (.pdf)
Montaż kotła należy wykonać zgodnie z PN-91/B-02413. Kocioł może być zamontowany wyłącznie w instalacji centralnego ogrzewania systemu otwartego. W przypadku nie zastosowania się do zaleceń dotyczących utrzymania podanych zakresów temperatur wody grzewczej kocioł należy obowiązkowo podłączyć do instalacji grzewczej wyposażonej w zawór trój- lub czterodrożny, zabezpieczający przed tzw. „korozją niskich temperatur”. Zakres powierzchni ogrzewanej dotyczy budynku dobrze izolowanego.